JA slide show
aerophoto

Η  ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε το 2009 και ο σκοπός της είναι η καλύτερη και ταχύτερη  επαφή με όλους  τους συγχωριανούς  μας και ιδίως με τους απόδημους .Σκεφτήκαμε ότι μέσα από το διαδίκτυο επιτυγχάνεται καλύτερη επικοινωνία χωρίς χρονικούς περιορισμούς...... Διαβάστε περισσότερο

imagess

Πασχαλινά Εθίμα Θράκης

«Αναστάσεως ημέρα λαμπρυθώμεν λαοί

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα…»

Υμνολογία

Το Πάσχα για τους Θρακιώτες και γενικά για όλους τους Έλληνες είχε μια ξεχωριστή σημασία. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας δεν σήμαινε μόνο τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού, αλλά συγχρόνως τα παθήματα, τις θυσίες και τους υπεράνθρωπους αγώνες για την Ανάσταση του Γένους.

Τα πασχαλινά έθιμα αρχίζουν το Σάββατο του Λαζάρου. Ο Φτωχολάζαρος είναι μια εξαιρετικά συμπαθητική θρησκευτική μορφή για τον Ελληνικό λαό.

Του Λαζάρου κατά ομάδες τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα «λαζαρινά» (πριν μερικά χρόνια σταμάτησε και αυτό το έθιμο να γίνεται στο χωριό μας).

Σε πολλά χωριά της Θράκης γυρίζουν μόνο κορίτσια με κόκκινα φορέματα, οι «Λαζαρίτσες», κρατώντας κούκλα ή σκούπα ντυμένη με κουρέλια. Τα κορίτσια κρατώντας καλαθάκι στολισμένο κτυπούν τις πόρτες των σπιτιών τραγουδώντας:

Ήρτ’ ο Λάζαρος ήρταν τα βάγια
ήρτ’ η Κυργιακή που τρών’ τα ψάρια.
Οι κοτίτσες μας αυγά γεννούνε
κι οι φωλίτσες μας δεν τα χωρούνε.
Δωσ’ και μας κι εμάς να τα χαρούμε.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Την Μεγάλη Τετάρτη γίνεται το ευχέλαιο στην εκκλησία και σε πολλά σπίτια. Στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης οι νοικοκυρές ζύμωναν πρόσφορα και τα πήγαιναν στην εκκλησία. Με αυτά ο παπάς έριχνε μικρά τεμάχια στη Θ. Κοινωνία της Μ. Πέμπτης, που τα έλεγαν «μαργαριτάρια».

Την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά. Επίσης κρατούσαν την μπογιά σαράντα μέρες, επειδή πίστευαν ότι είναι του Χριστού το αίμα. Αν υπήρχε αυγό από μαύρη κότα το έβαφαν πρώτο και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Αν φυλαχθεί κοκκινοπεφτιάτικο αυγό επτά χρόνια γίνεται φυλαχτό για το «μάτι» έλεγαν.

Στην Αίνο κρεμούσαν στον Εσταυρωμένο πετσέτες κεντημένες και πουκάμισα (τάματα). Τα αφιερώματα αυτά, τα διέθετε η εκκλησία σε δημοπρασία και τα χρήματα τα έδινε για κοινωφελείς σκοπούς.

Μετά τα δώδεκα ευαγγέλια πολλές γυναίκες ξενυχτούσαν τον Χριστό. Περνούσαν τη νύχτα ψέλνοντας ύμνους και τραγουδώντας θρησκευτικά άσματα.

Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα
σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται
σήμερα βάλανε βουλή οι άνομοι Εβραίοι
οι άνομοι και τα σκυλιά και τρισκαταραμένοι
ο Κύριος θέλησε να μπει σε περιβόλι
να λάβει δείπνο μυστικό για να τον λάβουν όλοι. 


Την Μεγάλη Παρασκευή ο λαός μας συμμετέχει στο δράμα του Θεανθρώπου. Στη Θράκη οι γυναίκες τα παλιά χρόνια ντύνονταν όλες στα μαύρα. Όλη τη μέρα οι γυναίκες φύλαγαν τον Επιτάφιο λέγοντας μοιρολόγια. Έγραφαν τα ονόματα ζωντανών και πεθαμένων που θα μνημόνευε ο παπάς. Τη μεταφορά του επιταφίου στο χωριό μας αναλάμβαναν κατά το έθιμο οι υπό στράτευση νέοι του χωριού. Κατά την ημέρα αυτή συνηθίζεται μικρά παιδιά να περνούν κάτω από τον επιτάφιο τρεις φορές σταυρωτά, για να είναι γερά.

Το Μ. Σάββατο είναι ημέρα αναμονής, όλοι περιμένουν με λαχτάρα το βράδυ της Ανάστασης. Το απόγευμα σε πολλά μέρη θυμιάζουν τα λημόρια (μνήματα) «γιατί οι πεθαμένοι ξυπνούν κατά την παράδοση μαζί με το Χριστό».

Στο Αλμαζή των Μαλγάρων το απόγευμα του Σαββάτου πριν το Χριστός Ανέστη οι κάτοικοι τοποθετούσαν κόκκινα αυγά στους τάφους των πεθαμένων. Σε αυτούς που δεν είχανε χρονίσει βάζανε μαύρα βαμμένα αυγά. Το έθιμο αυτό που το έφεραν οι πρόγονοί μας από το Αλμαζή εξακολουθεί να γίνεται και στο χωριό μας. Το έθιμο αυτό συσχετίζεται με την πίστη των αρχαίων Ελλήνων ότι το αυγό ήταν «…ιερόν του Ασκληπιού και το μεταχειρίζοντο ως κόσμημα των τάφων».

Παντίρης Κυριαζής

 

ΜΕΝΟΥ 2

 ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ 

H ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ_ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ_Δ.Σ

HMEROLOGIO SYLLOGOY 2024

Με όμορφες φωτογραφίες από τις δράσεις

και τις εκδηλώσεις μας είναι διανθισμένο 

το ημερολόγιό μας για το 2024. 

Για νατο προμηθευτείτε μπορείτε να

απευθύνεστε στα μέλη του Δ.Σ. και 

στο καφενείο του κ. Ντεφίδη.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 

ΑΦΙΣΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2024

 

 

 


 

 

 Γίνε συνδρομητής-
Μάθε τα νέα του
τόπου σου
01 03-ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 cmyk
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ 
ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
 

 

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα68
mod_vvisit_counterΧθές138
mod_vvisit_counterAll252973